Yoga

Yoga is voor iedereen, jong en oud, man en vrouw. Yoga is ook meer dan alleen maar oefeningen doen.

Binnen de yoga zijn er 5 belangrijke onderdelen;
Juiste manier van trainen – Asanas – de houdingen
Juiste ademhaling – Pranayama
Juiste ontspanning – Savasana
Juiste voeding
Positief denken en meditatie – Vedanta & Dhyana

Yoga is een manier van leven vanuit zelf discipline, met als speerpunt ‘simple living and high thinking’. Het lichaam is een tempel of voertuig voor de ziel en het heeft specifieke vereisten die vervuld moeten worden om op een soepele manier door het leven te gaan. Om een metafoor te gebruiken, net als je lichaam heeft een auto 5 dingen nodig: een smeersysteem, een batterij, een koelsysteem, brandstof en een verantwoorde bestuurder. Omgezet naar yoga komt dat hier op neer:

Juiste manier van trainen: Asanas. Door op de goede manier te trainen smeer je bij wijze van je gewrichten, spieren, ligamenten, pezen en andere delen van het lichaam door het verhogen van de bloedcirculatie en flexibiliteit.

Juiste manier van ademhalen: Pranayama. De ademhaling is je verbinding tussen binnen en buiten, en verbind je met je batterij, de energievoorziening. In je lichaam is dit je solar plexus, een plek vlak boven je navel. Wanneer je verschillende specifieke ademhalingsoefeningen uitvoert kan deze energie vrijkomen en gebruikt worden voor een fysieke en mentale boost.

Juiste manier van ontspannen – Savasana: als je op de juiste manier ontspant zal je lichaam, je hele systeem afkoelen, net als de radiator in de auto. Als lichaam en geest constant overwerkt zijn zal hun effectiviteit afnemen. Ontspannen is de natuurlijke manier om het lichaam weer op te laden.

Juiste voeding: voeding heeft een grote invloed op ons lichaam, met de juiste voeding voel je je energiek, blij en uitgerust. Ook juist gebruik van lucht, water en zonlicht heeft effect op ons gestel.

Positief denken en meditatie: Vedanta en Dhyana – Met behulp van positief denken en mediteren ben je baas over je eigen hoofd, je krijgt controle over je ‘lagere’ gedachtes en komt op een bewuste manier (mindful) de dag door.

Dit is een hele beknopte uitleg wat yoga voor je lichaam kan betekenen. 99% van yoga is gewoon doen – 1 % is de theorie er achter.

Ik nodig je uit om een les te volgen en voor jezelf te ervaren wat yoga met je doet.

%d bloggers liken dit: