Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn
Pijnklachten van het bekken kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Je kan de pijn voelen laag in de rug, op het heiligbeen, je stuitje, in de bilspieren, op je schaambeen en uitstralend naar je bovenbenen. Vroeger werd dit bekkeninstabiliteit genoemd, deze term is tegenwoordig achterhaald en wordt niet meer gebruikt. We noemen dit nu ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijn’ (ZGBP).
De bekkenfysiotherapeut doet een uitgebreide intake en onderzoek, geeft informatie over de klacht, adviezen over je houding en beweging, behandeling van de pijnlijke plekken en oefeningen voor thuis. ook preventief zijn er veel tips en oefeningen te krijgen.
Bekken bodem klachten
Gedurende de zwangerschap en tijdens en na de bevalling heeft de bekkenbodem het zwaar(der) te verduren. Je kan klachten ervaren van pijn, bijvoorbeeld rondom de vulva, naar de liezen toe of op het perineum, of pijn door aambeien.
Maar ook incontinentie klachten kunnen in deze periode ontstaan. Onder incontinentie verstaan we het ongewild verlies van urine of ontlasting. Dit kan gebeuren tijdens hoesten / tillen / lachen, maar ook als je heel nodig naar het toilet moet, of ongemerkt kleine beetjes gedurende de dag. Ook een druppel verlies is al te veel en zou niet hoeven te gebeuren.
De bekkenfysiotherapeut neemt eerst een uitgebreide intake af waarin wordt gekeken naar je hulpvraag en uiteindelijk ook welke vervolg stappen er nodig zijn om de klacht te behandelen. Daaruit volgt het onderzoek, uitleg over de klacht en adviezen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is bevoegd om een inwendig onderzoek van de bekkenbodemspieren te verrichten.
De behandeling bestaat vooral uit oefeningen doen, eventueel met het gebruik van biofeedback in de form van een EMG apparaat. Bij praktijk I AM wordt er gebruik gemaakt van de MAPLe waarmee we de bekkenbodem goed in kaart kunnen brengen en zichtbaar kunnen maken wat er speelt.